Podologie

Podologie is een paramedisch beroep die zich bezig houdt met de wetenschap van de voet in relatie met de rest van het lichaam zowel bij kinderen, jongeren, volwassen en senioren. Net zoals alle andere paramedici werkt een podoloog na verwijzing van een arts of arts-specialist. Patiënten met klachten ter hoogte van de voet of hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, kunnen bij een podoloog onderzocht en eventueel behandelt worden. Deze klachten kunnen zicht zowel ter hoogte van de huid en nagels als in het bewegingsstelsel (gewrichten, spieren, pezen…) manifesteren. De podoloog speelt eveneens een belangrijke rol bij patiënten met systemische aandoeningen zoals diabetes en reuma, maar ook bij sporters. De inwendige structuur van een voet is een podoloog ook niet vreemd aangezien een podoloog ook opgeleid is om te assisteren en te instrumenteren bij chirurgische ingrepen aan de voet in het operatiekwartier.

Podologie versus orthopedisch technieker

Het beroep orthopedisch technoloog/technieker en podologie hebben één belangrijk raakvlak en dit betreft het vervaardigen van zolen. De’in de volksmond’gekende steunzolen worden op voorschrift van een geneesheer specialist door een orthopedisch technoloog vervaardigd. Het vervaardigen van zolen voor een podoloog is een onderdeel van een totaal therapeutisch behandelplan. Aan podologische zooltherapie gaat altijd een uitgebreid klinisch en biomechanisch onderzoek met een ganganalyse vooraf. Een podologische zool zal zodoende actief het totale stap- en looppatroon normaliseren in functie van de mogelijkheden en pathologie van een patiënt. Het is dus geen (orthopedische) steunzool.

Podologie versus pedicure en gespecialiseerd voetverzorger

Podologen en pedicures werken samen op eerstelijnsniveau en vullen elkaar aan. Een podoloog kan een patiënt via zijn huisarts soms adivseren om voor preventie van recidivering van een bepaald probleem, zicht te laten opvolgen door een erkend gescpeciliseerd voetverzorger. Een pedicure of gespecialiseerd voetverzorger zorgt voor een goede verzorging van een normale voet. Een podoloog daarentegen behandelt huid- en nagel pathologieën al dan niet in aanwezigheid van systemische aandoeningen zoals diabetes, reuma… Enkel en alleen diegenen die een voltijdse dagopleiding (Bachelor of Master in de podologie) van minimum drie jaar met succes hebben doorlopen mogen zich podoloog noemen.

Hoe gaat een podoloog te werk?

Een podoloog voert een uitgebreid onderzoek dat primair uit een vraaggesprek en klinisch onderzoek bestaat. Secundair kan het onderzoek aangevuld worden met een biomeschanisch onderzoek en een ganganalyse.

Behandelmethodes

Zooltherapie

zowel corrigerend (geen steunzolen, maar corrigeren actief de stand van de voet) ter ontlasting en extra comfort. Bij voetklachten zoals:platvoeten, holvoeten, overbelastingsletsels, hielspoor, achillespeesklachten, drukplaatsen… Maar ook bij hoger gelegen klachten ter hoogte van benen, knieën, heup en rug. 

Ik ben borginsole podoloog, de functionele zolen die ik vervaardig zijn dus in samenwerking met Borginole. Meer infomatie over Borginsole kan je terugvinden op de website (www.borginsole.be).

Instrumentele behandeling/voetverzorging

  • Silicone therapie: vervaardigen van silicones ter bescherming en ontlasting
  • Orthonyxie: vervorming van nagelplaat tegengaan door middel van een nagelbeugel
  • Onychoplastie: nagelgroei begeleiden en verzorging bij gedeeltelijk verwijderde nagelplaat door middel van verschillende soorten aanbouw mogelijkheden.
  • Vilttherapie: het drukvrij leggen van wonden of pijnlijke plaatsen
  • Verzorging en opvolging van wonden, wratten, overmatige eeltvorming, likdoorns, schimmelnagels, ingegroeide nagels…
  • Voetscreening bij diabetespatiënten: om risicofactoren bij diabetespateiënten op te sporen.

Advies

in verband met schoenen, loopschoenen, voethygiëne, verzorging van de voeten bij diabetespatiënten…

Terugbetaling

Diabetespatiënten die in het bezit zijn van een diabetespas of opgenomen zijn in het zorgtraject hebben 2x per jaar recht op terugbetaling van het RIZIV voor een podologische voetverzorging. De meeste mutualiteiten geven onder bepaalde voorwaarden (leeftijd) een tegemoetkoming voor een podologische voetverzorging.

Indien er vragen zijn of je weet niet als je met je klacht bij een podoloog terecht kan, aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag verder.